Cultuur & erfgoed in de toekomst

ECRU focuste deze editie van het jaarlijkse netwerkevent ECRU dag op de TOEKOMST. Scroll snel naar beneden en bekijk de aftermovie!

ECRU dag 2024

Dit jaar keken we vooruit! Wat brengt de toekomst voor ons erfgoed & cultuurnetwerk? Hoe kunnen we met nieuwe technologieën en eigentijdse methoden een frisse wind laten waaien door cultuur-en erfgoedverenigingen?

Hoe zit de relatie tussen cultuur en natuur en hoe kunnen we onze projecten duurzamer maken? Kiezen we voor de digitalisering van ons cultureel erfgoed en wie kan ons daarbij helpen?

We kunnen terugkijken op een supergeslaagde editie. 

Programma ECRU dag 2024 (5 juni 2024)

10.00 –  11.00 uur
  • Ontvangst door ‘il Più piccolo barista’ – de kleinste koffiebar ter wereld!
  • Welkomstwoord
11.00 – 12.00 uur
  • Sessie 1: Digitalisering van culturele en culturele erfgoedervaringen
    We verkennen de publieksontsluiting van cultureel erfgoed door middel van digitalisatie, met een focus op AR (Augmented Reality). We belichten onderzoeksprojecten met dit thema als centraal uitgangspunt en duiken samen in het plan van aanpak, lessons learned, uitdagingen en opportuniteiten. We ontdekken de mogelijkheden van digitalisatie en AR binnen bezoekersbelevingen, kaderen ze binnen de nodige randvoorwaarden, en zoomen in op inspirerende voorbeelden en uitdagende scenario’s.
    Spreker: Kaat De Ridder ( DIgitICe, Thomas More Hogeschool)
    Bekijk hier de presentatie:ECRU Sessie 1

  • Sessie 2: Podcasts maken om (erfgoed-)verhalen te ontsluiten naar  bekend en nieuw publiek

    Rijksarchivaris Rombout Nijssen en muzikant Marco Cirone zijn ervaren podcastmakers. Rombout startte vorig jaar “Criminel” op, een podcastreeks waarin hij dossiers van het Limburgse assisenhof tot leven brengt. Op 19 april jl., de Limburgdag, lanceerde Rombout een nieuwe reeks, een dagelijkse podcast over de geschiedenis van Limburg. Marco Cirone, muzikant en leraar, werkt volop aan ‘De Verhalenzoeker’, een podcastreeks van interviews met sociaal bewogen kunstenaars uit de Mijnstreek.
    Sprekers: Rombout Nijssen (rijksarchivaris Limburg), Marco Cirone (leerkracht, muzikant)

  • Sessie 3: Artificiële intelligentie (AI) en natuurbeleving in de beeldende kunsten
    Hedendaags landschapskunstenaar Stefaan Vermeulen experimenteert met AI en iPad voor het creëren van zijn landschapsschilderijen. In deze sessie gaan we aan de slag om zelf een digitaal kunstwerk te bewerken en te finaliseren, op basis van basisfoto’s van landschappen.
    Wil je ook de mogelijkheden van AI voor beeldende kunst ontdekken? Stuur dan je zelf gekozen foto van een landschap op voorhand door naar info@ecru.be. Stefaan gaat aan de slag met enkele van de ingezonden beelden.
    Spreker: Stefaan Vermeulen (landschapsschilder)
  • Sessie 4: Oud en nieuw in verbondenheid, een omgevingsvernieuwend masterplan rond de Sint-Kristoffelkerk van Opgrimbie.
    Het masterplan voor Opgrimbie omvat drie kernprojecten: de restauratie van het 15e-eeuwse kerkkoor, de verbouwing van de Sint-Kristoffelkerk voor breder gebruik en de aanleg van een kerkenpad tussen beide, dat aansluit op wandelpaden in het Nationaal Park Hoge Kempen en het fietsroutenetwerk van Limburg. Dit plan transformeert Opgrimbie tot een bruisende ontmoetingsplaats waar geschiedenis en natuur samenkomen.
    Sprekers: André Geerits, Michel Vandeurzen. Bekijk hier de presentatie: ECRU Sessie 4
 
12.00 – 13.00 uur
  • Sessie 5: Het virtueel museum van Vlaanderen – FAAM
    De afgelopen drie jaar bouwde de Vlaamse overheid FAAM: het grootste virtueel museum van Vlaanderen.  Een samenwerking met de brede erfgoedsector in Vlaanderen (inclusief onroerend erfgoed), Digitaal Vlaanderen, de creatieve en digitale sector en het aanstormend talent in een aantal scholen.
    Spreker: Wim Putzeys  (
    programmamanager FAAM)
    Bekijk hier de presentatie: ECRU Sessie 5

  • Sessie 6: Toekomstgerichte erfgoedwerking bij Soennes en Swaerdes, erfgoedbeweging Zutendaal en Het Groot Internationaal Staatsorkest van Genk
    Gepassioneerd erfgoedvrijwilliger Armand Put uit Zutendaal vertelt over de omschakeling van hun voormalige heemkundige kring naar een erfgoedbeweging, genaamd Soennes & Swaerdes. Hij stelt hun alternatieve erfgoedwerking voor, waarbij ze op een holistische wijze vrijwilligers aanwerven voor hun projecten.
    Danny Bierset laat ons vervolgens kennismaken met zijn ‘Groot Internationaal Staatsorkest van Genk’, geen traditionele harmonie of fanfare maar een orkest bestaande uit niet-alledaagse instrumenten, zoals een darbouka, dantour of rommelpot. Zo worden verschillende nationaliteiten en culturen in de stad verenigd.
    Sprekers: Armand Put (Heemkundige kring Soennes en Swaerdes), Danny Bierset (muzikant).
    Bekijk hier de presentatie: ECRU Sessie 6

  • Sessie 7: Verrijk je cultuur-en cultureel erfgoedaanbod met AI
    We geven een inzicht in hoe generatieve AI kan helpen om het erfgoed- en cultuuraanbod te verrijken en publieksparticipatie te transformeren. Met generatieve AI kan je nieuwe inhoud, zoals tekst, beeld en video, creëren. Zo kunnen we het aanbod en de bezoekersbeleving verder verdiepen. Denk aan dynamische voorstellingen en interactieve verhalen die bezoekers op een persoonlijke manier aanspreken om cultureel erfgoed dieper te exploreren. Inspiratie verzekerd met concrete voorbeelden van use cases.
    Spreker: Joeri De Houwer (Thomas More Hogeschool)
    Bekijk hier de presentatie : ECRU Sessie 7
13.00 – 14.00 uur
  • Veganistische lunch
14.00 – 15.15 uur
  • Topverteller STIJN MEURIS geeft zijn eigen scherpzinnige toekomstvisie over het cultuur-en erfgoedveld tijdens een wervelende show vol humor
  • De toekomst is van ons! Ontdek welke mogelijkheden ECRU jouw organisatie kan bieden om toekomstige uitdagingen aan te gaan
15.15 – 16.00 uur
  • Toekomstvisie ECRU
  • Receptie