14 unieke postkaarten van 14 historische monumenten ter gelegenheid van Open Monumentendag

Op 10 september is het opnieuw Open Monumentendag. Ter gelegenheid van deze dag zorgt ECRU Erfgoed voor een unieke serie postkaarten met interessante weetjes over enkele historische monumenten uit de Mijnstreek. Helemaal in lijn met het thema van dit jaar ‘Met hart en ziel’ focussen we op de mensen, verhalen, culturele praktijken en tradities die al generaties lang verbonden zijn met deze monumenten. 

Verzamel alle 14 unieke postkaarten! Je vindt ze vanaf 10 september op verschillende locaties in de ECRU-regio (As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen). Ontdek ze tijdens een activiteit op Open Monumentendag, in de bibliotheek, het cultureel centrum of de toeristische dienst van elke gemeente.

Trek er die dag dus op uit en verzamel van volgende historische locaties of landschappen een postkaart.

📍Geleide wandeling erfgoedbomen, As

Ontdek via een geleide wandeling de mooiste, meest markante bomen met erfgoedwaarde, die As rijk is. Ze hebben vaak een interessante geschiedenis, vertellen meer over oude gebruiken, historisch landgebruik of bepaalde technieken. Achterhaal het verhaal van de verschillende erfgoedbomen en kom alles te weten over het project ‘Erfgoedboom in de kijker’.

Dit is een activiteit van IOED – Regionaal Landschap Kempen en Maasland, in samenwerking met de Gemeente As en Sint-Aldegondiskring As. Klik hier voor meer praktische informatie over de activiteit.

📍80 jaar mijnkathedraal Sint-Theodardus, Beringen

Op 30 augustus 1943 werd de kerk van Beringen-Mijn ingewijd en viert de mijnkathedraal dit jaar zijn 80-jarig bestaan. Bezoek de monumentale kerk met haar unieke restauratie van de glas-in-betonramen. De tentoonstelling ‘Het leven in en rond de kerk gedurende het kerkelijk jaar’ toont je aan de hand van oude foto’s de hoogtepunten in het kerkelijk jaar: doopsels, communies, vormsels, huwelijken, begrafenissen, processies, vieringen, …

Dit is een activiteit van Citévolk spreekt en de kerkraad van Beringen-Mijn. Klik hier voor meer praktische informatie over de activiteit in de mijnkathedraal.

📍90 jaar Broederschap van het Heilig Sacrament in parochie Sint-Jan de Doper, Beringen

In de parochie Sint-Jan de Doper in Paal werd in 1933 het Broederschap van het Heilig Sacrament opgericht. 90 jaar later, verzorgt het Broederschap nog steeds op de laatste zondag van de maand een processie in de kerk van Paal. Bezoek de parochiekerk van Sint-Jan de Doper en maak kennis met dit uniek immaterieel erfgoed, die nog steeds in ere wordt gehouden. Klik hier voor meer praktische informatie over de activiteit in de Sint-Jan de Doper.

📍Wandelroute – Motruïne, Genk

Wist je dat in de zomer van 1970 de fundamenten van een Middeleeuwse motruïne werden opgegraven? Een overblijfsel van een mottetoren dat in de 14de eeuw werd gebouwd en diende als schuiloord bij gevaar door rovers of doortrekkende huurlingenlegers. Maak een tijdreis naar de Middeleeuwen en geniet van deze historisch waardevolle motruïne te midden van de natuur.

📍Wandelroute – Slagmolen, Genk

Bijna aan het einde van de Stiemervallei op Genks grondgebied, vind je de Slagmolen gebouwd in 1523 op de Stiemerbeek. De molen en het molenaarsambacht zijn een mooi voorbeeld van hoe onroerend en immaterieel erfgoed vaak onlosmakelijk verbonden zijn. In november 2020 kocht Toerisme Vlaanderen de historische Slagmolen en heeft de ambitie om de site opnieuw te doen heropleven!

📍60 jaar Circuit-Zolder, Heusden-Zolder

Sta jij klaar aan de start? Dan vertrekken we voor een race doorheen de 60-jarige geschiedenis van het Circuit-Zolder. Op 19 juni 1963 werd het circuit plechtig geopend en kent het tijdens deze periode heel wat hoogtepunten, maar ook tragische momenten. Bewonder in het @museum Circuit Zolder een brede waaier aan souvenirs en memorabilia en achterhaal de rijke geschiedenis van het circuit. (Het Circuit Zolder en het museum zijn jammer genoeg niet gratis toegankelijk enkel voor inwoners van Heusden-Zolder op vertoon van hun identiteitskaart.)

Meer informatie over de museumwerking Circuit Zolder vind je op de Facebookpagina.

📍Kluiswandelroute Bolderberg, Heusden-Zolder

Op de top van de Bolderberg vind je de Kluis en Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto. Het is de perfecte plaats om te mediteren of om even tot rust te komen. De kluis wordt bewoond en de kapel is voor publiek toegankelijk. Breng alvast een steentje mee en leg het aan het pelgrimskruis als jouw bijdrage aan de vredesgedachte.

📍Geleide wandeling domein Masy, Houthalen-Helchteren

Uitzonderlijk kan je tijdens Open Monumentendag een bezoek brengen aan domein Masy. Het militair domein is die dag eenmalig toegankelijk voor publiek. Via een geleide wandeling wordt het mysterie van het domein eindelijk ontrafeld. Laat je meevoeren tijdens deze unieke erfgoedwandeling, onder begeleiding van twee gidsen. Luister naar de bijzondere verhalen van het domein, met zijn overgebleven ruïnes en natuurhistorische pracht. 

Dit is een activiteit van de Geschied- en Heemkundige Kring de Klonkviool, in samenwerking met Likona, Defensie, Gemeente Houthalen-Helchteren en IOED Lage Kempen. Klik hier voor meer praktische informatie over de activiteit op domein Masy.

📍Tentoonstelling ‘De Pastorie: vroeger en nu’, Houthalen-Helchteren

De Pastorie in Helchteren zet tijdens Open Monumenendag de deuren wagenwijd open om jou hartelijk te ontvangen. Dit waardevol, historisch monument staat die dag als ontmoetingsplaats in de kijker. Herbeleef het leven van vroeger in woord en beeld. Speur samen met deskundigen naar leven in de tuin van De Pastorie, een groene long in hartje Helchteren.

Dit is een activiteit van VZW de Pastorie Helchteren, in samenwerking met Erfgoedwerking Helchteren, Koninklijke Fanfare Sint-Trudo Helchteren en milieugroep de Mangelbeek. Klik hier voor meer praktische informatie over de activiteit in De Pastorie.

📍Authentieke paardenlijkwagens in de Sint-Remigiuskerk, Maasmechelen

Treed binnen in de Sint-Remigiuskerk en bewonder de prachtig gerestaureerde paardenlijkwagens. De plaatsing van de lijkwagens is tevens het begin van een funerair museum in de kerk. Ontdek de geschiedenis, de gebruiken en tradities, alsook het restauratieproces van de authentieke lijkwagens.

Dit is een activiteit van Heemkring Vochte. Klik hier voor meer praktische informatie over de activiteit in de Sint-Remigiuskerk.

📍Kerkkoor van de voormalige Sint-Christoffelkerk, Maasmechelen

Maak kennis met de restauratie in en rond het kerkkoor van de voormalige Sint-Christoffelkerk in Maasmechelen. Ontdek eeuwenoude grafstenen, gevonden muurschilderingen en twintig kruisjes ter nagedachtenis van de overledenen, begraven op het oude kerkhof.

Dit is een activiteit van Stichting Erfgoed Opgrimbie. Klik hier voor meer praktische informatie over de activiteit in het kerkkoor.

📍Kijkdag Landbouwmuseum De Nostalgie, Maasmechelen

Het beroemde café De Maasvallei was jarenlang een trekpleister waar wielertoeristen, recreatieve fietsers, stamgasten en vissers kind aan huis waren. Het erfgoed van het café wordt door Ivo Smeets bewaard in landbouwmuseum ‘De Nostalgie’. Kom een kijkje nemen in het museum en herbeleef de tijd van weleer.

Dit is een activiteit van Landbouwmuseum De Nostalgie. Klik hier voor de praktische informatie over de activiteit in De Nostalgie.

📍Geleid bezoek Sint-Barbarakerk, Maasmechelen

Beklim tijdens de 53 meter hoge toren van de Sint-Barbarakerk. Volgens de tuinwijkontwerpers moest deze toren de blikken naar het centrum van de cité trekken. Vanaf de eerste dag was de Sint-Barbarakerk het ankerpunt voor de multiculturele citébewoners. Last van hoogtevrees? Bezoek dan de Sint-Barbarakerk met gids en laat je onderdompelen in de geschiedenis van de kerk.

Dit is een activiteit van Stichting Erfgoed Eisden, diezelfde dag organiseert Tuinwijk2020 ook een bezoek aan de kerktoren. Klik hier voor de praktische informatie over de activiteit in de Sint-Barbarakerk.

Het volledige programma van alle activiteiten op Open Monumentendag vind je hier.

Media