ECRU geeft kleur aan erfgoed- en cultuurpotentieel

Onder de naam ECRU werken ECRU Cultuur en ECRU Erfgoed samen met de Vlaamse Gemeenschap en de lokale besturen om meer ruimte te creëren voor erfgoed- en cultuurpotentieel in de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg en Maasmechelen.

Onze missie

ECRU Erfgoed brengt het cultureel erfgoed uit de regio in kaart, helpt het bewaren en maakt het toegankelijk voor een breed publiek, dat alles in samenwerking met de vele aanwezige (erfgoed-) verenigingen.

ECRU Cultuur bereikt kansengroepen, stimuleert culturele talentontwikkeling bij jongeren, ondersteunt bij het verhogen van cultuurparticipatie en werkt samen met professionele partners én vrijwilligersorganisaties aan een dynamisch cultureel netwerk.

© Tony van Galen
Copyright Tony van Galen
© Tony van Galen

Hoe doen we dat?

Onze Raad van bestuur met telkens één schepen en één gemeenteraadslid uit de aangesloten gemeenten zorgt voor de aansturing van onze organisatie. Advies krijgen we van onze stuurgroepen, dat zijn de cultuur- en erfgoedambtenaren van de gemeenten.
Op Vlaams niveau kunnen we rekenen op steunpunten FARO voor cultureel erfgoed en OP/TIL voor bovenlokale cultuurwerking.

Cultuurschepenen van de deelnemende gemeenten: vlnr Hanne Kellens (Houthalen-Helchteren), Marleen Hoydonckx (Heusden-Zolder), An Moons (Beringen), Jo Santermans (As), Marleen Kauffmann (Leopoldsburg), Corrie Bemelmans (Maasmechelen), Anniek Nagels (Genk).

ECRU

ECRU is een samenwerking tussen de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg en Maasmechelen.
 

Ontdek ons team

Leen Gos

Algemeen coördinator ECRU

Leen startte onze nieuwe deelwerking op. Zij blies onze organisatie nieuw leven in. Beleidsnota's, subsidieaanvragen, cultuurnota's, jaarplannen,… geen letter is Leen teveel. Deze dame houdt onze vlam in de pijp!

Sofie Houben

Coördinator ECRU Erfgoed

Sofie is historica en was eerder aan de slag als deskundige publiek en archief in het Stadsarchief Hasselt en als projectleider/erfgoedonderzoeker bij Steenmeijer Architecten.

Lidia Reuling

Administratief medewerker ECRU

Facturen boeken, mails beantwoorden, kalenders opmaken, nieuwsbrieven samenstellen,… Geen werkje is haar onbekend. Maak kennis met Lidia: onze administratieve duizendpoot die alles draaiende houdt.

Carina Lopez

Consulent ECRU Cultuur

Iedereen van cultuur laten genieten, dat is waar Carina naar streeft. Deze bruggenbouwer houdt met haar helicopterview en communicatieskills de balletjes in de lucht. Broed je op een cultuurproject? Zoek je ondersteuning? Ze is je (wo) man!

Ulrike Schröder

Projectmedewerker ECRU Erfgoed

Als projectmedewerker volgt zij de bovenlokale cultureel-erfgoedprojecten van de Erfgoedcel mee op. Biedt ze begeleiding aan bij de inhoudelijke uitwerking van subsidieaanvragen en volgt ze het educatieve aanbod mee op.

Olivia Puzzolante

Consulent Erfgoedzorg ECRU

Olivia startte in november 2021 als consulent erfgoedzorg bij de Erfgoedcel. Als kunstwetenschapper specialiseert ze zich in behoud en beheer van verschillende collecties in de Mijnstreek.

ECRU Erfgoed

ECRU Erfgoed ondersteunt sinds 2007 cultureel-erfgoedprojecten in As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen.

ECRU Cultuur​

ECRU Cultuur doet dat sinds 2020 voor bovenlokale cultuurprojecten in As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg en Maasmechelen. ​