Van klas tot schat. Netwerkmoment over schoolerfgoed in Eisden, Maasmechelen – 20 november 2024.
- 8 oktober, 2024
Veel scholen bewaren een schat aan erfgoed. Dat schoolerfgoed is maatschappelijk erg relevant en heeft een groot pedagogisch potentieel voor de school zelf. Het is nabij en herkenbaar en kan in de lessen ingezet worden voor diverse sleutelcompetenties. Daar staat tegenover dat de zorg voor schoolerfgoed niet evident is. Scholen ontvangen er geen specifieke middelen voor en hebben niet altijd de nodige expertise in huis. Gelukkig kunnen ze voor ondersteuning terecht bij diverse organisaties. Om een beter zicht te krijgen op het erfgoed in scholen en de daarmee verbonden noden voerden Liberas en KADOC recent een pilootbevraging uit in de Limburgse mijnstreek en de ruime regio Gent.
Naar aanleiding van de publicatie van de resultaten ervan nodigen KADOC, Liberas, ECRU Erfgoed, Erfgoed Viersprong, FARO en Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee jou graag uit op het netwerkmoment ‘Van klas tot schat’. Dat vindt plaats in Basisschool De Griffel in Eisden, Maasmechelen op woensdagnamiddag 20 november 2024 en het Collega Paters Jozefieten in Melle (woensdagnamiddag 27 november 2024). Iedereen met een hart voor schoolerfgoed is van harte welkom: leerkrachten, leerlingen, directieleden, schoolbestuurders, leden van het oudercomité of andere schoolverenigingen, medewerkers van erfgoedorganisaties, lokale historici enzovoort.
KADOC en Liberas stellen de belangrijkste resultaten van de bevraging voor en gaan in gesprek over de zorg voor en het gebruik van schoolerfgoed. Als erfgoedcel vertelt ECRU Erfgoed je graag wat zij kan betekenen voor het schoolerfgoed. Maak kennis met inspirerende good practices en uniek schoolerfgoed.
Laat je inspireren! Drie good practices over schoolerfgoed in Eisden, Maasmechelen
Tijdens dit netwerkmoment ligt de focus op volgende inspirerende projecten:
- Herdenkingsplek voor de collegebrand van 1974 in het Sint-Franciscuscollege in Heusden. Geert Missotten, algemeen directeur SFC en Carl Smeets, voormalige preventieadviseur SFC lichten de ideeën en toekomstplannen van deze troostplek toe.
- Een publicatieproject over De Lustige Heivinken, een koor dat in 1930 opgericht werd in de Sint-Jansschool in Waterschei. De vzw De Lustige Heivinken heeft een boek uitgeven over de geschiedenis van het vroegere knapenkoor.
- Het Archief van Stichting Erfgoed Eisden en een bezoek aan het klaslokaal in het Museum van de Mijnwerkerswoning. Jan Kohlbacher, oud-leraar van de Lagere Jongensschool, nu Basisschool De Griffel vertelt meer over de samenwerking tussen de Stichting Erfgoed Eisden en Basisschool De Griffel. Daarnaast toont hij graag welke schatten er in het archief worden bewaard en leidt hij ons rond in het klaslokaal van het museum.
Praktisch
- Woensdag 20 november 2024.
- Ontvangst om 13.30 uur. Start om 14.00 uur.
- Basisschool De Griffel, Marie Joséestraat 4, 3630 Maasmechelen
- Lees hier de flyer met alle informatie.
Inschrijven
- Deelnemen is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht.
- Inschrijven kan tot en met 15 november 2024.
Programma
- 13.30 u. Ontvangst met koffie en fris
- 14.00 u. Welkom
- 14.10 u. Schoolerfgoed: toelichting en voorstelling resultaten pilootbevraging Liberas en KADOC-KU Leuven
- 14.35 u. Gesprekstafels: ‘Zorgen voor schoolerfgoed’ en ‘Schoolerfgoed: pedagogische inzetbaarheid en publiekswerking’
- 15.15 u. Korte pauze
- 15.20 u. Wat kan ECRU Erfgoed betekenen voor schoolerfgoed?
- 15.30 u. Kennismaking met inspirerende good practices en uniek schoolerfgoed
- 16.30 u. Einde en mogelijkheid om nog even na te praten
Bereikbaarheid Basisschool De Griffel
- Met de wagen: parkeergelegenheid voor de school (GPS: Kastanjelaan 30).
- Met de trein: station Genk of Hasselt > buslijn 44 Hasselt-Genk-Maasmechelen nemen tot halte Eisden Koninginnelaan. Raadpleeg de routeplanner van de NMBS.
- Met de bus: halte Eisden Koninginnelaan > ca. 15 minuten wandelen.
- Raadpleeg de routeplanner van De Lijn.
Vragen? Contacteer Liberas via info@liberas.eu of 09 221 75 05.