Terugblik Erfgoeddag 2024. Voel je thuis in de Mijnstreek

Erfgoeddagzondag 21 april 2024

Wat een fantastische editie van Erfgoeddag! Meer dan 9.000 bezoekers voelden zich thuis in de Mijnstreek en maakten kennis met het cultureel erfgoed dat de streek rijk is. Met 35 gratis activiteiten werd de bezoeker hartelijk ontvangen door heemkundige kringen, sociaal-culturele organisaties, verenigingen, musea en tal van andere organisaties in de gemeenten As, Beringen, Genk, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder en Maasmechelen. Voor het eerst werd er ook een activiteit van Leopoldsburg opgenomen in het aanbod van ECRU. 

Ook dit jaar kon je kiezen uit een gevarieerd aanbod aan tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen, workshops, lezingen en demonstraties. Je kon kennismaken met de multiculturele bewoners van de mijncités, de woonwagenbewoners of de vakantiegangers. Je verbazen over huiselijke symboliek in de kerk. Het thuisgevoel ervaren in een huis, café, molen, straat, kerktoren, kunstwerk, dorp of stad. Ging je mee op speurtocht naar de sjerp van de burgemeester of waagde je jouw kans bij het koningschieten, de hoogdag in het gildeleven. Kortom, het uitgebreid aanbod aan gratis, boeiende activiteiten bracht mensen samen!

Erfgoeddag in de Mijnstreek zou niet mogelijk zijn zonder de inzet, het enthousiasme, de creativiteit en medewerking van vele erfgoedzorgers, vrijwilligers, verenigingen, organisaties, musea en gemeenten. Daarom, heel oprecht en terecht: hartelijk dank vanwege het ECRU team. Bekijk hier de fotoreportage van het ‘Dankmoment Erfgoeddag en Erfgoedweken‘.

Benieuwd naar wat er te beleven viel op Erfgoeddag in de Mijnstreek? Bekijk dan snel de aftermovie of snuister doorheen de vele foto’s!

Media

Foto: ©Bezoekerscentrum de Slagmolen - Corina_Stokmans; ©Museum van de Mijnwerkerswoning - Ulli Kohlbacher; ©Vogel(t)huisjes bouwen - Limburgs Landschap vzw; Overige foto's ©ECRU Erfgoed