Geïnspireerd door het thema ‘Game On!’ van Erfgoeddag 2025 organiseert ECRU een vierdelige cursus. De lessenreeks gaat dieper in op verschillende aspecten van een erfgoedproject. Ben je onderzoeker? Of collectiebeheerder? Of lid van een sport- of jeugdbeweging met een erfgoedplan (vb. jubileum)? Alle erfgoedliefhebbers zijn welkom.
Les 1 – zaterdag 7 december 2024
EEN GAMEPLAN VOOR JE ONDERZOEK NAAR SPORTERFGOED
Lesgever: dr. Stijn Knuts, sporthistoricus
Zelf onderzoek voeren naar het sportverleden van je gemeente? In deze workshop neemt de lesgever je mee langs de bronnen die je daarvoor kan gebruiken. Van kranten tot archieven, van foto’s tot interviews. Aan de hand van concrete casussen van atleten, clubs, sportlocaties … leer je hoe je de stap zet van vraag naar onderzoek.
Les 2 – zaterdag 18 januari 2025
HET SPEELBOS VAN DE DIGITALE BRONNEN
Lesgever: dr. Stijn Knuts, sporthistoricus
Historisch bronnenmateriaal terugvinden? Het kan steeds vaker online. Maar hoe vind je je weg doorheen de talloze databanken van kranten, archieven, beelden …? Welke informatie kan je het beste waar vinden? En hoe pak je dat precies aan, zo’n digitaal bronnenonderzoek? Wat zijn bijvoorbeeld efficiënte zoekstrategieën om grote databases van kranten te doorploegen? Waarvoor kan je online terecht, en waarvoor niet? In deze workshop gaan we dieper in op deze bronnen en hoe je ze best kan raadplegen.
Les 3 / zaterdag 8 februari 2025
DIGITALE, EEUWIGE ROEM VOOR JE COLLECTIE
Lesgevers: Sofie Houben & Olivia Puzzolante, ECRU
Tijdens je onderzoek verzamel je vaak talrijke archiefstukken of beeldmateriaal. Of vertrek je vanuit een bestaande collectie. Hierbij stelt zich vaak de vraag: Hoe kan ik deze stukken digitaal maken? Bewaren? Of delen? ECRU Erfgoed gaat met deze vragen aan de slag. Je leert in deze workshop digitaal te werken met jouw verzameling.
Les 4 / zaterdag 22 februari 2025
GAME ON!
Lesgever: FARO & Ward Segers
In het sluitstuk van de reeks gaan we aan de slag met de vraag: Hoe vertaal je je onderzoek of je verhaal naar het publiek? Welke activiteiten kan je voor of met je publiek organiseren?
FARO. Vlaams Steunpunt voor Cultuur Erfgoed loodst je eerst aan de hand van een aantal tips doorheen de opmaak van een tentoonstelling. Ze besteedt daarin ook aandacht aan het versterken van de publieksparticipatie en de verbinding met de buurt of de (erfgoed)gemeenschap.
Ward Segers zet in een tweede luik de theorie om in de praktijk. Aan de hand van het project ‘Victorie. Memorabele wedstrijden in de Mijnstreek’ (2008) over sporterfgoed in de Mijnstreek in opdracht van Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en de viering van het 100-jarig jubileum van KSA De Heikleuters in Zutendaal, deelt hij met passie zijn ervaringen over hoe je dergelijke erfgoedprojecten kan aanpakken en uitrollen. En welke leuke activiteiten je daarbij kan organiseren.
PRAKTISCHE INFORMATIE
- Locatie: Zaal Het Park, Oostlaan 10, Genk
- Data: 07/12/2024 – 18/01/2025 – 08/02/2025 – 22/02/2025
- Uur: 09.30u – 12.30u
- Inschrijvingskost: 15 euro voor 1 les, 45 euro voor de volledige reeks.
>>> Inschrijven kan via mail naar info@ecru.be of onderstaande link <<<