‘Pas op, erfgoed’ Draag het uniek embleem met trots!

Pas op, erfgoed!

Klopt, de jeugdbewegingen hebben belangrijk erfgoed opgebouwd. Nergens ter wereld zijn jeugdbewegingen zo populair als in Vlaanderen. Het zit ingebakken in onze cultuur. In bijna elke Vlaamse gemeente is er wel een of andere jeugdbeweging opgericht en actief (geweest). Over generaties heen heeft de jeugdbeweging een blijvende impact. Duizenden leden delen een traditie van zomerkampen, groepsspelen, overgangsrituelen, zangmomenten, … Samen houden ze die tradities, praktijken, gewoontes, rituelen en verhalen springlevend. 🧡 Draag het embleem met trots op je uniform en toon dat je deel uitmaakt van het immaterieel erfgoed in onze streek. Want jij bent erfgoed!

Immaterieel erfgoed?

Sinds 1 juli 2024 zijn Vlaamse jeugdbewegingen erkend als immaterieel erfgoed. Dit is een belangrijke mijlpaal in het bewaren en doorgeven van dit springlevend erfgoed. Jeugdbewegingen kennen namelijk heel wat tradities, gebruiken, kennis en praktijken zoals kamptradities en sjortechnieken, die het koesteren waard zijn.

Met deze erkenning krijgen jeugdbewegingen de erkenning die ze verdienen. Ze zijn niet alleen plekken voor plezier en avontuur, maar ook gemeenschappen die bijdragen aan de sociale en persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Waarden van solidariteit, inclusie, verantwoordelijkheid en engagement die in elke jeugdbeweging centraal staan, vormen een cruciaal onderdeel van dit culturele erfgoed. Door zich te laten erkennen als immaterieel erfgoed engageren jeugdbewegingen zich er dus toe om ook dat door te geven.

👉 Lees alles over de erkenning van jeugdbewegingen als immaterieel erfgoed op immaterieelerfgoed.be.

ECRU?

ECRU is de erfgoedcel in de Mijnstreek. Ze ondersteunt en inspireert mensen en organisaties die zelf met lokaal erfgoed aan de slag (willen) gaan. Ook de jeugdbeweging behoort daar ook toe! ECRU spant zich op verschillende manieren in voor het cultureel erfgoed. Vieren jullie een jubileum of organiseren jullie een activiteit op Erfgoeddag? Ordenen jullie het archief? Willen jullie mondelinge verhalen verzamelen? Of willen jullie een filmavond met oude videobanden organiseren? Maar lopen jullie inhoudelijk of financieel ergens tegenaan? Aarzel niet om ons te contacteren. Stuur een mail naar info@ecru.be.

👉 Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van jouw jeugdbeweging? Dan is de brochure Jeugdbewegingen en erfgoed, uitgegeven door Histories vzw, een perfecte bron.

Jeugdbewegingen in de kijker op Erfgoeddag

Op Erfgoeddag, zondag 27 april 2025, met als thema ‘Game On!’ over sport en spel, ontvingen Chiro Grömme en Chiro Akori Eisden hun unieke emblemen. 🎥 Bekijk onderaan op deze pagina de aftermovie van de overhandiging van de emblemen. Of geniet na van Erfgoeddag met de aftermovie van Erfgoeddag 2025.

ECRU gaat op pad naar de jeugdraden!

Om de jeugdbewegingen in de ECRU-regio bewust te maken van de erkenning als immaterieel erfgoed bezocht ECRU de jeugdraden in de gemeenten As, Beringen, Genk, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder en Maasmechelen. 📸 Bekijk onderaan deze pagina de fotoreportage.

🙏 Met bijzondere dank aan de Werkgroep Jeugdbewegingen en Erfgoed van Histories vzw, die met alle nationale jeugdbewegingen de krachten bundelen om de erkenning mogelijk te maken. De meeste jeugdbewegingskoepels hebben op hun websites ook een ‘geschiedenis’-luik. Klik dus zeker eens door op deze websites: Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, Jeugd Rode Kruis, KLJ, KSA, Scouts en Gidsen Vlaanderen, JNM, EJV, Kamino (vroeger IJD).