Projecten

IN BEELD copyright Stad Genk

INBEELD is een grote euregionale wedstrijd voor niet-professionele beeldende kunstenaars, fotografen en videomakers uit Belgisch -en Nederlands Limburg.

9affiche

Het creatief project 'De Limburgse koolputter' is een muzikale vertelling over het leven in de mijn door Toon Debaye, de Noord-Limburgse Brassband en acteur Leandro Cinus.

cursus-theater-2223-spokenword-840x400-1

Vrouwen met een migratiegeschiedenis een safe space bieden via spoken word-workshops en open mic. Dat is in een notendop het nieuwe project WOOM (Women Only Open Mic), geleid door artieste Farida Zaouad. Dit bovenlokaal cultuurproject komt er met ondersteuning van ECRU Cultuur, TRILL vzw, KADOC- KU Leuven en wordt mee gefaciliteerd door Buurtwerking Meulenberg, Cultuurhuis Casino Houthalen-Helchteren en Bibliotheek Genk.

ECRU_KARBON_0058

Arktos, ECRU en de vier cultuurcentra van Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg slaan met Klub Karbon de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een participatief platform waar jongeren uit de regio hun artistiek talent kunnen ontdekken, ontplooien en presenteren.

Plannenarchief Mijnmuseum

Het Mijnmuseum ging in 2019 een samenwerking aan met de Erfgoedcel om in te zetten op een beter beheer, bewaring en ontsluiting van het waardevolle bouwplannenarchief van de Limburgse mijnen. Het project zorgt voor de registratie, digitalisering en ontsluiting van een selectie van ca. 15.000 plannen uit dit archief.

Rectangle 36

Hectaren van het Geheugen is het project van theaterwerkplaats HETGEVOLG. Onder leiding van regisseur Stefan Perceval maken anderstaligen en lokale bewoners samen een voorstelling vanuit hun verhaal.

Euregiokaart-2048x1301

Deze kaart werd gerealiseerd door de Erfgoedcel, op initiatief van de provincie Limburg en in samenwerking met Blegny-Mine, M2015 Jaar van de Mijnen, Zweckverband Region Aachen en Kelmis en toont het prachtige en gevarieerde mijnerfgoed in Limburg (BE), provincie Luik (BE), de Duitstalige gemeenschap van België (BE), Regio Aken (DE) en Limburg (NL).

ploegindeling (1)

Wit goud, zwart stof is het project van toneelgroep Motus. Onder leiding van regisseur Inge Mariën maken ex-mijnwerkers en lokale bewoners samen een voorstelling over het melkmeisje Hilda Put. Zij baatte jarenlang de melkbar uit in de mijn van Zolder.

Heldenverhalen Mine Dalemans (6)

Fotograaf Mine Dalemans en theatermaker Ingrid Dullens van theaterhuis Mals Vlees vertrekken in het project ‘Heldenverhalen’ van de beklijvende interviews met de medewerkers van het Sint-Franciscus Ziekenhuis in Heusden-Zolder.