Projecten

Blenheim P 6912 Kattevenia 3

Op 12 mei 1940 crashte een Bristol Blenheim bommenwerper in Kattevennen, nabij Genk, waarbij drie bemanningsleden omkwamen. Ter ere van deze helden wordt een gedenksteen geplaatst op de exacte crashlocatie, langs het fietsroutenetwerk. Kom en eer de helden van Kattevennen op 5 juni en deel in het behoud van deze belangrijke geschiedenis.

13

Splendid 44 herdenkt de legendarische operatie 'Market Garden', waarbij er in september 1944 vanuit Leopoldsburg meer dan 100.000 grondtroepen oprukten na de briefing in Cinema Splendid

Ado Hamelryck

ECRU adviseert en ondersteunt als partner in het behoud en het beheer van de collectie kunstwerken van Ado Hamelryck en maakt deel uit van de organisatie rond de expo Onderhuids in CC Muze.

80X60 Mislej (Groot)

Ontdek het ontroerende verhaal van Giovanni Mislej, een vergeten held van het Italiaanse verzet in België. Op 8 mei 2024 werd hij geëerd met een ceremonie en de onthulling van een gedenkpaneel in Genk. Lees hoe deze herdenking de moed en opoffering van Italiaanse verzetsstrijders opnieuw onder de aandacht brengt.

20240429_084744

Dit project plaatst struikelstenen in het trottoir om mensen bewust te maken van lokale slachtoffers tijdens de oorlog. Deze stenen, genaamd Stolpersteine, herdenken 20 mensen in As.

Schermafbeelding 2024-05-22 090212

De kerk van de Sint-Lambertusparochie in Beverlo, met haar indrukwekkende 1000-jarige geschiedenis, moest de afgelopen jaren sluiten vanwege bouwproblemen. Dit leidde zelfs tot een degradatie van haar status als hoofdkerk. Maar dankzij vastberaden inspanningen is de kerk nu heropend. Op 17 maart presenteerden ze trots een luxueus boek dat deze bewogen geschiedenis en prachtige foto's toont.

charlie_blommaert

Dit fotografieproject van de Maasmechelse fotograaf Gianni Alessi kadert binnen een ruimer bovenlokale uitwerking van meerdere tentoonstellingen in Maasmechelen, Genk en Heusden-Zolder.

ECRU_KARBON_0058

Arktos, ECRU en de vier cultuurcentra van Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg slaan met Klub Karbon de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een participatief platform waar jongeren uit de regio hun artistiek talent kunnen ontdekken, ontplooien en presenteren.

WhatsApp Image 2024-04-04 at 12.45.31 PM (2)

In het rusthuis "Hof ter Bloemen" organiseert de Geschied- en Heemkundige King Heusden op 27 oktober 2023 een fascinerende boekvoorstelling. Het werpt een boeiende blik op de rijke geschiedenis van Heusden en belicht de opmerkelijke veranderingen en ontwikkelingen die deze gemeenschap in de afgelopen vijf decennia heeft doorgemaakt.