Projecten

Ontdek het fascinerende leven van Nicolaas Hoydonckx, de eerste Limburger in de Rode Duivels, in een rijk geïllustreerd boek vol verhalen, foto's en uniek archiefmateriaal. Zijn verhaal komt tot leven in de expo Sporthelden, nog tot 27 april in de bibliotheek van Heusden-Zolder. Een must-see voor liefhebbers van sport, geschiedenis én lokaal erfgoed!

Zaterdag 10 mei 2025 om 14.00 uur op de Kaerdijk in Beverlo wordt de laatste oorlogsweek tot leven gebracht met een meeslepende vertelling, de presentatie van “De doka van Damocles” en de vertoning van de documentaire “Beverlo en de Tweede Wereldoorlog”. Een uniek moment om de rijke geschiedenis en de veerkracht van de lokale gemeenschap te ervaren. Iedereen is van harte welkom!

Chiro Koersel blaast oud beeldmateriaal nieuw leven in via de digitalisering van hun dia-archief. Kampen, vriendschappen en tradities van vroeger worden opnieuw zichtbaar. Een warme terugblik op decennia jeugdbeweging in hartje Koersel.

Op 25 april herdenken we in Genk vier omgekomen Belgische ontmijners uit WOII. De plechtigheid aan het Ontmijnersmonument wordt gevolgd door een lezing en receptie in De Flèèketaer. Een ingetogen moment van erfgoed, herinnering en verbondenheid met jong en oud.

Met de expo Winter swimmers wilt fotografe Mies Cosemans de link leggen tussen de helende kracht van de natuur en de cultuur van winterbaden.

Het Limburgs Kamerorkest LKO viert haar 30-jarig bestaan en zet daar volop in op symfonische klassieke muziek met een vernieuwend dubbelconcert. Het project komt er i.s.m. Stad Genk, het dekenaat Genk, de muziekacademie & ECRU.

Met het filmproject Maasjongeren in focus gaat regisseur Cagri Yilmaz aan de slag met jongeren uit de Maasstreek. Dit project komt er in samenwerking met de jeugddienst Maasmechelen, podiumwerkplaats Transfocollect, Klub Karbon, choreograaf Seppe Baeyen & ECRU.

Met het kortfilmproject Schmugglers laat regisseur Kaan Ilbas de Vlaamse, Turkse en Zuid-Koreaanse culturen samenvloeien. Schmugglers is een misdaadkomedie, in samenwerking met Klub Karbon, Theatercollectief Traumafestival, Theatergroep Motus, TG Mals Vleesen & ECRU.

Arktos, ECRU en de vier cultuurcentra van Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg slaan met Klub Karbon de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een participatief platform waar jongeren uit de regio hun artistiek talent kunnen ontdekken, ontplooien en presenteren.

In 𝐙𝐎𝐄𝐊𝐓𝐎𝐂𝐇𝐓 𝐍𝐀𝐀𝐑 𝐙𝐔𝐈𝐕𝐄𝐑𝐄 𝐋𝐔𝐂𝐇𝐓 vertelt podcastmaker Marco Mariotti hoe Limburg lange tijd het laatste 'zuivere' plekje in Vlaanderen bleek. Een project binnen de subsidielijn KRUISBESTUIVING.

Mythen onder de sterren , een bovenlokaal vertel- en muziekproject over Griekse mythologie en sterrenkunde i.s.m. UHasselt, lokale en bovenlokale muziektalenten.

Een humoristisch theaterstuk rond de erkenning en bespreekbaarheid van de menopauze, in samenwerking met vrouwenverenigingen uit meerdere ECRU-gemeenten.

Bovenlokaal artistiek traject met OKAN-jongeren i.s.m. OKAN onderwijs in Hasselt en Sint-Truiden, de asielcentra van Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren en de zomerschool van Sint-Truiden & Fedasil Sint-Truiden.

Vijfdelige jongerenfictiereeks op YouTube, voorleesverhalen en podcast over bovenlokaal cultureel erfgoed i.s.m. Stad Genk, Leefschool Genk en gemeentelijke diensten ECRU-regio.

Parochie Bret-Gelieren laat het historische Mariabeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima restaureren, zodat het binnenkort weer in volle glorie in de kerk kan staan. Dit bijzondere beeld, geschonken door de bisschop in 1959, is een geliefd gebedspunt voor de gemeenschap.

FuFo Beringen, een G-voetbalclub voor jongeren met een beperking, viert op 7 december het 100-jarig jubileum van Beringen FC met een avond vol nostalgie, historische memorabilia en ontmoetingen met oud-spelers. Voor wie het mist, is er een tweede kans om deze bijzondere ervaring te beleven op Erfgoeddag, 27 april 2025.

100 Jaar Poolse Migratie in Genk! Kom van 30 november tot 8 december 2024 naar zaal Casino en ontdek de inspirerende verhalen van Poolse migranten! Vier met ons hun rijke geschiedenis en cultuur!

Ontdek een stukje geschiedenis! Het unieke O.L.V. van Lourdesbeeld, mogelijk het eerste in Limburg, werd in 1873/74 aan de Sint-Willibrorduskerk geschonken. Na een grondige renovatie van de kapel, wordt het prachtig beeld nu gerestaureerd.

Ontdek het Assers dialect op 6 oktober tijdens de boekpresentatie!

Sinds 2012 staat het Sint-Barbarabeeld van Sofie Muller boven de ingang van C-mine. Na 12 jaar is het tijd voor restauratie om verdere schade te voorkomen. De restauratie wordt afgerond voor 9 oktober 2024, waarna het beeld opnieuw wordt geplaatst en deel uitmaakt van een kunstfietstocht door Genk.

Op zondag 8 september 2024 werd er voor Open Monumentendag een tentoonstelling georganiseerd door de Stichting Erfgoed Opgrimbie!

Op zondag 8 september 2024 werd er voor Open Monumentendag een tentoonstelling georganiseerd door de kerkfabriek Sint Vincentius & Hubertus Zolder.

De Unie van Actieve Verenigingen, een sociaal-culturele vereniging die verschillende gemeenschappen in België vertegenwoordigt, werkt een cultuur-en erfgoedproject om de migratieverhalen van de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders die in 1964 naar België kwamen vast te leggen. Een project met ondersteuning van ECRU.

Het mirakelspel 'De Heks van Viversel'. Een project met ondersteuning van ECRU.

Kunstenaar en ex-mijnwerker Stefan Elsen droeg bij aan de opwaardering van de Beringse kunstkapellekestour met het kunstwerk 'De Pastorale Plaggenhut'. Het werk kadert binnen het project van de stad Beringen om de geschiedenis, de verhalen achter de kapellen, in kaart te brengen. Een project met ondersteuning van ECRU en de Stad Beringen.

Het Sint-Barbaraconcert is een beleving van het mijnwerkersverleden met Nederlandstalige liederen, geschreven door Jean Bosco Safari. Een concert in samenwerking met Jean Bosco Safari band o.l.v. Steven Mintjens, theatergroep Motus; het Genker mijnwerkerskoor o.l.v. Luc Smets, het Mixed Voices koor en het EigenWijs koor. Een project met ondersteuning van ECRU.

Op zaterdag 27 juli 2024 van 16.00 tot 20.00 uur en zondag 28 juli 2024 van 10.00 tot 17.30 uur wordt u uitgenodigd voor een historisch evenement in Opgrimbie, georganiseerd door de Stichting Erfgoed Opgrimbie!

Filmmaker Çağri Yilmaz wil met dit project een groep 12- tot 17-jarige jongeren warm maken voor filmregie. Met behulp van masterclasses en workshops worden zij ondergedompeld in de wereld van de film. Een project met ondersteuning van ECRU en de jeugddienst Maasmechelen.

Het Groot Internationaal Staatsorkest van Genk is een authentiek orkest waarvan het instrumentarium even divers is als de Genkse muzikanten die ze bespelen. Een project met de steun van Stad Genk, ECRU Cultuur en de Vlaamse overheid.

Op 12 mei 1940 crashte een Bristol Blenheim bommenwerper in Kattevennen, nabij Genk, waarbij drie bemanningsleden omkwamen. Ter ere van deze helden wordt een gedenksteen geplaatst op de exacte crashlocatie, langs het fietsroutenetwerk. Kom en eer de helden van Kattevennen op 5 juni en deel in het behoud van deze belangrijke geschiedenis.

Splendid 44 herdenkt de legendarische operatie 'Market Garden', waarbij er in september 1944 vanuit Leopoldsburg meer dan 100.000 grondtroepen oprukten na de briefing in Cinema Splendid

ECRU adviseert en ondersteunt als partner in het behoud en het beheer van de collectie kunstwerken van Ado Hamelryck en maakt deel uit van de organisatie rond de expo Onderhuids in CC Muze.

Ontdek het ontroerende verhaal van Giovanni Mislej, een vergeten held van het Italiaanse verzet in België. Op 8 mei 2024 werd hij geëerd met een ceremonie en de onthulling van een gedenkpaneel in Genk. Lees hoe deze herdenking de moed en opoffering van Italiaanse verzetsstrijders opnieuw onder de aandacht brengt.

Dit project plaatst struikelstenen in het trottoir om mensen bewust te maken van lokale slachtoffers tijdens de oorlog. Deze stenen, genaamd Stolpersteine, herdenken 20 mensen in As.

De kerk van de Sint-Lambertusparochie in Beverlo, met haar indrukwekkende 1000-jarige geschiedenis, moest de afgelopen jaren sluiten vanwege bouwproblemen. Dit leidde zelfs tot een degradatie van haar status als hoofdkerk. Maar dankzij vastberaden inspanningen is de kerk nu heropend. Op 17 maart presenteerden ze trots een luxueus boek dat deze bewogen geschiedenis en prachtige foto's toont.

Dit fotografieproject van de Maasmechelse fotograaf Gianni Alessi kadert binnen een ruimer bovenlokale uitwerking van meerdere tentoonstellingen in Maasmechelen, Genk en Heusden-Zolder.

In het rusthuis "Hof ter Bloemen" organiseert de Geschied- en Heemkundige King Heusden op 27 oktober 2023 een fascinerende boekvoorstelling. Het werpt een boeiende blik op de rijke geschiedenis van Heusden en belicht de opmerkelijke veranderingen en ontwikkelingen die deze gemeenschap in de afgelopen vijf decennia heeft doorgemaakt.

Tijdens de VERLIEFD IN GENCK tentoonstelling ondergaat het schilderij 'Schapen op de Melberg' van Eugeen Diellewyns een restauratie, waarbij bezoekers live kunnen meekijken naar het proces.

Studenten ‘projectatelier’ aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Heusden-Zolder eren met het project ‘Honderd jaar Simone Reynders’ het leven en het werk van de uit Houthalen afkomstige kunstenares.

'Carmina Burana' is een unieke samenwerking tussen meerdere ECRU-gemeenten, professionele en niet-professionele koren samengebald in één van de meest populaire muziekstukken ter wereld.

Spoken Word Fusion is een project dat werkt rond identiteitsbeleving en erfgoed

Vzw Sjarabang organiseert in april 2024 in CC Maasmechelen ‘Kunstproeven’, het grootste kunstenfestival voor mensen met en zonder beperking van Vlaanderen.

Acteur Arif Hakan brengt met het stuk ‘Dagboek van een Gek’ het kortverhaal van de Russische schrijver Nikolay Gogol terug tot leven.

In het rusthuis "Hof ter Bloemen" organiseert de Geschied- en Heemkundige King Heusden op 27 oktober 2023 een fascinerende boekvoorstelling. Het werpt een boeiende blik op de rijke geschiedenis van Heusden en belicht de opmerkelijke veranderingen en ontwikkelingen die deze gemeenschap in de afgelopen vijf decennia heeft doorgemaakt.

Tijdens de recente ontmoetingsdag vierden Natuurpunt Genk/BC de Maten- de Slagmolen het rijke erfgoed van de watermolens op de Stiemerbeek, dat teruggaat tot 1523. De dag bood een boeiende inkijk in waar deze historische molens ooit stonden en de verhalen die ze vertellen.

Op vrijdagavond 13 oktober 2023 organiseerde Heemkunde-Beverlo een boekpresentatie. Tijdens deze avond werd het werk 'De Standpunten van Gratry' gepresenteerd, waarin de ontdekkingen van tekenaar JB Gratry in de regio tussen 1830 en 1840 centraal stonden.

Het behoud van deze beelden brengt niet alleen hun schoonheid tot leven, maar ook hun historische betekenis voor de kapel en de gemeenschap. De terugkeer van deze beelden naar hun oorspronkelijke plaats is een eerbetoon aan onze rijke geschiedenis en tradities.

Theatergroep Motus wil met de voorstelling ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ armoede in onze maatschappij aan de kaak stellen.

De Vieze Mannen, de supportersvereniging van KFC Winterslag, eert haar cultureel erfgoed met een monument, een fototentoonstelling en een jongerenpodcast i.s.m. Villa Basta.

Vanaf september 2023 start vzw Madeleine met het theaterproject ‘De Wilde Wijzen’, een sociaal artistiek theaterproject met 55+ deelnemers.

Op zaterdag 6 mei 2023 vierde Heemkring De Klonkviool de “16de Trofee Maarten Wynants”.

INBEELD is een grote euregionale wedstrijd voor niet-professionele beeldende kunstenaars, fotografen en videomakers uit Belgisch -en Nederlands Limburg.

Het creatief project 'De Limburgse koolputter' is een muzikale vertelling over het leven in de mijn door Toon Debaye, de Noord-Limburgse Brassband en acteur Leandro Cinus.

Vrouwen met een migratiegeschiedenis een safe space bieden via spoken word-workshops en open mic. Dat is in een notendop het nieuwe project WOOM (Women Only Open Mic), geleid door artieste Farida Zaouad.

Het Mijnmuseum ging in 2019 een samenwerking aan met de Erfgoedcel om in te zetten op een beter beheer, bewaring en ontsluiting van het waardevolle bouwplannenarchief van de Limburgse mijnen. Het project zorgt voor de registratie, digitalisering en ontsluiting van een selectie van ca. 15.000 plannen uit dit archief.

Hectaren van het Geheugen is het project van theaterwerkplaats HETGEVOLG. Onder leiding van regisseur Stefan Perceval maken anderstaligen en lokale bewoners samen een voorstelling vanuit hun verhaal.

Deze kaart werd gerealiseerd door de Erfgoedcel, op initiatief van de provincie Limburg en in samenwerking met Blegny-Mine, M2015 Jaar van de Mijnen, Zweckverband Region Aachen en Kelmis en toont het prachtige en gevarieerde mijnerfgoed in Limburg (BE), provincie Luik (BE), de Duitstalige gemeenschap van België (BE), Regio Aken (DE) en Limburg (NL).

Wit goud, zwart stof is het project van toneelgroep Motus. Onder leiding van regisseur Inge Mariën maken ex-mijnwerkers en lokale bewoners samen een voorstelling over het melkmeisje Hilda Put. Zij baatte jarenlang de melkbar uit in de mijn van Zolder.

Op 4 december 2022 vieren we ieder jaar Sint-Barbara, de patroonheilige van de gevaarlijke beroepen, en bij uitstek van de mijnwerkers!

Fotograaf Mine Dalemans en theatermaker Ingrid Dullens van theaterhuis Mals Vlees vertrekken in het project ‘Heldenverhalen’ van de beklijvende interviews met de medewerkers van het Sint-Franciscus Ziekenhuis in Heusden-Zolder.

Artcher Entertainment kaart met het filmproject Inscius_movie verschillende problematieken binnen de leefwereld van jongeren aan. De Beringse regisseur Benjamin Andries maakt samen met jonge ondernemers, acteurs, figuranten en vrijwilligers via deze eerste langspeelfilm gevoelige onderwerpen bespreekbaar.

Muziekdocente Katelijne Olaerts verbindt met dit interdisciplinair project muziekstukken van Nicolas Dupont (viool) en Sebastien Walnier (cello) met de werken van kunstenaar Ado Hamelryck.

Makers Mona Thijs en Astrid De Haes gaan tijdens de bewegingstheatervoorstelling 'Blueberries leave bruises on the skin' met laatste graadstudenten middelbaar onderwijs in gesprek over vragen als 'Waarom willen we zo graag herinnerd worden?', 'Is het erg om te worden vergeten?' en 'Hoe weten we wie we zijn?

Theater maken, verbinden, emoties de vrije loop laten en in een vorm gieten. Dat is in een notendop het doel van het theaterproject Identity Affairs/Common Ground. Met steun van ECRU wordt dit project nu naast de OKAN-klas van het Lucernacollege in Houthalen, ook uitgebreid naar de OKAN-klassen in Maasmechelen en Heusden-Zolder.

Nederlandstalige liederen via een muzikaal taaltraject, zangworkshops, een wedstrijd van 12 internationale topkoren… Dit zijn slechts enkele topics van de 16de editie van het Internationaal Koorfestival Vlaanderen- Genk dat in het weekend van 30 september tot 2 oktober 2022 zal plaatsvinden.

De expo ‘Bacongo Limburg’ brengt een stukje actuele geschiedenis tot leven, met getuigenissen en dagboeken, foto’s en films over een controversiële episode in Congo. Welke impact heeft dat gedeelde verleden vandaag nog? Wanneer en hoe sluiten we dat eigenlijk af? Welke rol hebben Limburgers gespeeld in Congo? En Congolezen in Limburg? Elk individueel perspectief licht een nieuw tipje van de sluier op.