Het Groot Internationaal Staatsorkest

Het Groot Internationaal Staatsorkest van Genk is een authentiek orkest waarvan het instrumentarium even divers is als de Genkse muzikanten die ze bespelen. Het 30-koppig orkest bestaat naast typische instrumenten zoals een sousafoon, eufonium, klarinet, saxofoon, grosse-caisse ook uit minder gekende instrumenten als een draailier, rommelpot, bouzouki, darbouka, trunfa en veel meer. Met de steun van Stad Genk, ECRU Cultuur en de Vlaamse overheid.

Het Genker Internationaal Staatsorkest heeft zijn eerste optreden erop zitten, en het was volgens alle aanwezigen een groot succes. Het orkest, dat bestaat uit 30 leden, brengt zeer uiteenlopende nationaliteiten bijeen zoals mensen uit Armenië, Syrië, Griekenland, Turkije, Italië en Spanje. “Zij brengen elk hun eigen instrument en invloeden mee”, vertelt bestuurssecretaris Danny Bierset. Het 30-koppig orkest bestaat naast typische instrumenten zoals een sousafoon, eufonium, klarinet, saxofoon, grosse-caisse, etcetera ook uit minder gekende instrumenten als een draailier, rommelpot, bouzouki, darbouka, trunfa en veel meer.
“In ons orkest vind je zo sterk verschillende instrumenten naast elkaar”, gaat Danny Bierset verder. “Denk aan een saz, een darbuka, een bouzouki, een bombardon maar ook een typisch Vlaams instrument zoals een draailier of een Schotse doedelzak. Op de een of andere manier passen die bij elkaar.” Dat was van in het begin duidelijk. Enkele maanden geleden lanceerde het orkest een oproep om nieuwe muzikanten te vinden die samen het geluid van Genk konden maken. Daar kwam zeer veel respons op. Zoveel dat het orkest al een plekje op Genk on Stage wist te veroveren, waar het Genker Staatsorkest vriijdag 28 juni om 17:30u zal spelen. Bron: VRT nws