Gedenkmo(nu)ment Blenheim Kattevennen
Herdenkingsproject : Plechtigheid op 5 juli & Fly-In/Open Dag van 6-7 juli
Op vrijdag 5 juli wordt de gedenksteen plechtig ingehuldigd. De ceremonie begint met een historische toelichting over de gebeurtenissen van die dag in 1940. Na de plechtigheid zijn de deelnemers uitgenodigd naar het vliegveld van Zwartberg, waar de enige nog vliegende Bristol Blenheim ter wereld zal landen, speciaal overgekomen uit het Verenigd Koninkrijk. Dit biedt een unieke kans om het verleden tastbaar te ervaren.
Op vrijdag 5 juli wordt de gedenksteen voor de Bristol Blenheim plechtig ingehuldigd in Kattevennen, vlakbij Genk. De ceremonie begint met een historische toelichting over de gebeurtenissen van die dag in mei 1940, toen een Bristol Blenheim bommenwerper neerstortte en drie dappere bemanningsleden het leven verloren. Deze herdenking is een eerbetoon aan hun moed en een manier om dit belangrijke stukje geschiedenis levend te houden.
Tijdens de oorlogsjaren creëerden de omwonenden een herdenkingsplek op de crashplaats, waar zij met gevaar voor eigen leven de lichamen begroeven en markeerden met houten kruisen. Na de oorlog werden de lichamen herbegraven op de militaire begraafplaats in Leopoldsburg, en de oorspronkelijke herdenkingsplaats werd uiteindelijk verwijderd in de jaren ’70. Het huidige project, voortgekomen uit de vraag van een inwoonster naar het lot van de oude kruisen, heeft geleid tot de oprichting van een nieuwe gedenksteen op de exacte crashlocatie, langs het fietsroutenetwerk.
Na de plechtigheid worden de deelnemers uitgenodigd naar het vliegveld van Zwartberg, waar de enige nog vliegende Bristol Blenheim ter wereld zal landen, speciaal overgekomen uit het Verenigd Koninkrijk. Dit biedt een unieke kans om het verleden tastbaar te ervaren.Het herdenkingsproject gaat verder dan alleen de gedenksteen. Er wordt gewerkt aan een virtueel museum om het verhaal van de “Blenheim van Kattevennen” aan het grote publiek te presenteren. Deze virtuele presentatie, die de hele raid vanaf het vliegveld in Engeland tot de crashplaats in Genk weergeeft, laat bezoekers door middel van VR-brillen de gebeurtenissen van mei 1940 opnieuw beleven. Deze VR-experience zal beschikbaar zijn tijdens officiële herdenkingsmomenten, thematische schoolbezoeken en speciaal georganiseerde dagen zoals de “Blenheim-dagen”. Het virtuele museum zal ook via een QR-code op de gedenksteen toegankelijk zijn, zodat bezoekers op elk moment en op hun persoonlijke apparaten het verhaal kunnen verkennen.
Het monument in Kattevennen sluit aan bij andere herdenkingsplekken in de regio, zoals het Fort van Eben Emael en de brug van Vroenhoven, en vormt een belangrijk onderdeel van de jaarlijkse herdenkingen. Door middel van deze initiatieven hopen we de geschiedenis levend te houden en nieuwe generaties kennis te laten maken met het erfgoed van onze regio.
Het nieuwe herdenkingsmo(nu)ment, voorlopig het enige in Genk dat verwijst naar de Duitse inval in mei 1940, wordt in de komende jaren opgenomen in de jaarlijkse herdenkingen. Dit maakt het een belangrijk onderdeel van een herdenkingslus rond de gebeurtenissen van mei 1940. Door samen te werken met Toster Software, een gespecialiseerd VR-bedrijf uit Genk, hebben we indrukwekkende presentaties ontwikkeld die tijdens de Fly-In/Open Dag van 6-7 juli aanstaande voor het eerst aan het grote publiek worden getoond. Na deze introductie zal het virtuele museum permanent beschikbaar zijn voor geïnteresseerden en passanten.
Bezoekers worden uitgenodigd om het verleden te ervaren, de helden van Kattevennen te eren, en bij te dragen aan het behoud van waardevolle geschiedenis.