Gedenkmo(nu)ment Blenheim Kattevennen

Herdenkingsproject : Plechtigheid op 5 juni

Op vrijdag 5 juni wordt de gedenksteen plechtig ingehuldigd. De ceremonie begint met een historische toelichting over de gebeurtenissen van die dag in 1940. Na de plechtigheid zijn de deelnemers uitgenodigd naar het vliegveld van Zwartberg, waar de enige nog vliegende Bristol Blenheim ter wereld zal landen, speciaal overgekomen uit het Verenigd Koninkrijk. Dit biedt een unieke kans om het verleden tastbaar te ervaren.

Op 12 mei 1940 crashte een Bristol Blenheim bommenwerper in Kattevennen, vlakbij Genk. Hierbij kwamen drie dappere bemanningsleden om het leven. Nu, meer dan 80 jaar later, wordt deze tragische gebeurtenis herdacht met een gedenksteen op de exacte crashlocatie. Deze steen, gelegen langs het fietsroutenetwerk, biedt voorbijgangers de kans om even stil te staan bij dit belangrijke stukje geschiedenis.

Tijdens de oorlogsjaren creëerden de omwonenden een herdenkingsplek op de crashplaats. Met gevaar voor eigen leven begroeven zij de lichamen van de slachtoffers en markeerden de graven met houten kruisen, gemaakt door schrijnwerker Ramaekers. Deze plek werd door de buurtbewoners onderhouden en voorzien van een omheining. Na de oorlog werden de lichamen herbegraven op de militaire begraafplaats in Leopoldsburg en de oorspronkelijke herdenkingsplaats werd uiteindelijk verwijderd in de jaren ’70.

Het initiatief om de crashsite opnieuw te eren begon toen een inwoonster vroeg naar het lot van de oude kruisen. Dit leidde tot het huidige project: een nieuwe gedenksteen om de herinnering aan de drie bemanningsleden levend te houden. De gedenksteen is voorzien van een QR-code die linkt naar een uitgebreid artikel op de website van Taskforce Liberty, zodat het verhaal dynamisch blijft en nieuwe informatie kan worden toegevoegd.

Op vrijdag 5 juli zal de gedenksteen plechtig worden ingehuldigd tijdens een ceremonie met historische toelichting. Na de plechtigheid worden de deelnemers uitgenodigd naar het vliegveld van Zwartberg, waar de enige nog vliegende Bristol Blenheim ter wereld te zien zal zijn. Dit toestel, speciaal overgekomen uit het Verenigd Koninkrijk, biedt een unieke kans om het verleden tastbaar te ervaren.

De gedenksteen markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van Genk en verwijst naar de Duitse inval in mei 1940. Deze periode is diep verweven met de lokale geschiedenis en de gedenksteen zal een integraal onderdeel worden van de jaarlijkse herdenkingen. Het monument in Kattevennen sluit aan bij andere herdenkingsplekken in de regio, waardoor een herdenkingslus ontstaat die de gebeurtenissen van die tijd in herinnering houdt.

De gedenksteen in Kattevennen maakt deel uit van een groter netwerk van historische locaties, zoals het Fort van Eben Emael, de brug van Vroenhoven, en de monumenten in Vucht, Veldwezelt, Eigenbilzen en Munsterbilzen. In de toekomst kan de gedenksteen worden opgenomen in een historische fietsroute, gericht op de gebeurtenissen van mei 1940. Op deze manier blijft dit belangrijke erfgoed bewaard en wordt het gedeeld met toekomstige generaties.

Bezoekers worden uitgenodigd om het verleden te ervaren, de helden van Kattevennen te eren, en bij te dragen aan het behoud van waardevolle geschiedenis.

Media