Herdenking Giovanni Mislej

Een Vergeten Held van het Italiaanse Verzet in België

Op 8 mei 2024 vond er in Genk een bijzondere en ontroerende herdenking plaats, georganiseerd door de ‘Stichting voor de Studie van WOII’. Deze eenmalige activiteit stond in het teken van Giovanni Mislej, een moedige Italiaanse verzetsman uit Genk, die in 1943 het leven liet in het concentratiekamp van Mauthausen.

Op 8 mei 2024 vond in Genk een bijzondere en ontroerende herdenking plaats, georganiseerd door de ‘Stichting voor de Studie van WOII’. Deze eenmalige activiteit stond in het teken van Giovanni Mislej, een moedige Italiaanse verzetsman uit Genk, die in 1943 het leven liet in het concentratiekamp van Mauthausen. Deze gebeurtenis bood een unieke kans om de herinnering aan het Italiaanse verzet in België tijdens de Tweede Wereldoorlog nieuw leven in te blazen. Dit verzet verdient meer erkenning, aangezien deze dappere weerstanders vaak ondergesneeuwd en vergeten zijn in de geschiedenisboeken. Ondanks dat ze afkomstig waren uit een land dat tijdens de oorlogsjaren pro-Duits was, kozen zij ervoor om zich in hun nieuwe thuisland te verzetten tegen de bezetting van België.

De herdenking begon op de begraafplaats van Genk (Hoogstraat) met een redevoering, gevolgd door een bloemenhulde en de indrukwekkende klanken van The Last Post, die de heldhaftigheid en het offer van Giovanni Mislej benadrukten. Vervolgens verplaatste de plechtigheid zich naar de Stalenstraat, waar destijds Mislej’s slagerszaak gevestigd was. Hier werd een gedenkpaneel onthuld ter ere van zijn moed en vastberadenheid, als blijvende herinnering aan zijn bijdrage aan de vrijheid van België en aan de offers van alle Italiaanse verzetsstrijders.

De dag werd afgesloten met een receptie in het nabijgelegen AFI-lokaal, waar de aanwezigen de gelegenheid hadden om na te praten en hun ervaringen te delen. Deze bijeenkomst versterkte de band tussen de Italiaanse en autochtone gemeenschappen, een doel dat de Stichting, samen met diverse Italiaanse verenigingen zoals ACLI-LIMBURG, A.N.C.R.I.-VZW HEUSDEN-ZOLDER, A.N.P.I.-LIMBURG, en A.F.I.-GENK, nastreeft.

De herdenking van Giovanni Mislej is niet alleen een eerbetoon aan één man, maar ook een erkenning van het bredere Italiaanse verzet in België. Door het verleden te eren en deze verhalen te delen, draagt de Stichting bij aan een beter begrip en samenwerking tussen verschillende gemeenschappen. Het is een stap richting een toekomst waarin moed en solidariteit altijd worden herinnerd en gevierd.

Media