Publicatie: “De parel aan de Kroon”

De geschiedenis van de kerk van Beverlo-Dorp

Op zondag 17 maart stelde Heemkunde-Beverlo het ‘ultieme’ boek voor over de geschiedenis van de kerk van de Beverlose Sint-Lambertusparochie. Het godshuis heeft al een heftige geschiedenis achter de rug en, samen met beklijvende foto’s, werd alle info vervat in een luxueus kijk- en leesalbum.

De kerk van de Sint-Lambertusparochie in Beverlo is de oudste van Groot-Beringen, met een indrukwekkende geschiedenis van maar liefst 1000 jaar. Helaas moest de kerk de afgelopen jaren haar deuren sluiten vanwege bouwproblemen. Deze problemen waren zo ernstig dat het bisdom besloot de kerk te degraderen van haar status als hoofdkerk, terwijl de andere hoofdkerken in Groot-Beringen hun status behielden.

Maar dat konden ze niet zomaar laten gebeuren. Ze hebben de koe bij de horens gevat, gesprekken gevoerd met de burgemeester en de bisschop, en uiteindelijk hebben ze het tij weten te keren. Op 2 december 2023 werd de kerk officieel heropend, een feestelijk moment voor de hele gemeenschap.

Op 17 maart presenteerden de heemkundige kring trots het boek over de geschiedenis van deze bijzondere kerk. Het boek, een luxueus kijk- en leesalbum, bevat alle informatie over de bewogen geschiedenis van de kerk, aangevuld met indrukwekkende foto’s. De presentatie vond uiteraard plaats in de heropende kerk zelf.

Media