Limburg onder en boven: de plannen van de mijnen en hun cités

Het Mijnmuseum ging in 2019 een samenwerking aan met de Erfgoedcel om in te zetten op een beter beheer, bewaring en ontsluiting van het waardevolle bouwplannenarchief van de Limburgse mijnen. Het project zorgt voor de registratie, digitalisering en ontsluiting van een selectie van ca. 15.000 plannen uit dit archief.

Staalkaart

Het Mijnmuseum te Beringen beheert het plannenarchief van de Limburgse steenkoolmijnen sinds de jaren 1990. Dit archief vormt een staalkaart van de architectuur- en constructiegeschiedenis van de mijnen. Het volledige archief bestaat uit meer dan 250.000 plannen en is inhoudelijk zeer divers: thematisch (industriële gebouwen, woningen en sociale infrastructuur, technische plannen van boven- en ondergrondse installaties); geografisch (plannen afkomstig van elke Limburgse mijn behalve Zwartberg); chronologisch (plannen van de start tot en met de sluiting van de mijnen, begin 20e eeuw tot 1992). Het archief is uniek voor de mijnstreek, zowel in zeldzaamheid als volledigheid, maar ook als representatie van een industrietak van nationaal belang. De inhoud maakt de impact van de mijnindustrie op de streek en de maatschappij duidelijk. Bovendien zijn de plannen essentieel om (de kennis van) onroerende erfgoedrelicten in de mijnstreek te documenteren.

Dankzij de inzet van verschillende partners en een groep gemotiveerde vrijwilligers werd in april 2022 de mijlpaal bereikt: 15.015 plannen werden opgezocht/genummerd/beschreven/gestofzuigd/netjes op categorie gelegd/adresgegevens van opgezocht. Voor een duurzame bewaring en professioneel transport van de plannen werden 1.064 mappen gevouwen en de plannen daarin opgeborgen.