Bacongo Limburg
De expo ‘Bacongo Limburg’ brengt een stukje actuele geschiedenis tot leven, met getuigenissen en dagboeken, foto’s en films over een controversiële episode in Congo. Welke impact heeft dat gedeelde verleden vandaag nog? Wanneer en hoe sluiten we dat eigenlijk af? Welke rol hebben Limburgers gespeeld in Congo? En Congolezen in Limburg? Elk individueel perspectief licht een nieuw tipje van de sluier op.
De 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid in 2020 was hét moment om mensen te informeren over de koloniale periode. En dan vooral over de aanwezigheid, rol en impact van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg.
Op initiatief van Het Stadsmus met de steun van een heleboel organisaties, verenigingen en erfgoedinstellingen waaronder ECRU Erfgoed kwam een tentoonstelling tot stand over de koloniale periode, grotendeels op basis van persoonlijke verhalen van Limburgers die in Congo woonden en werkten, en Congolezen die in Limburg terecht gekomen zijn. De verhalen werden tot leven gebracht aan de hand van foto’s, audio- en videomateriaal, en historische documenten zoals dagboeken, brieven, affiches, en publicaties, voornamelijk uit de periode van 1908 (annexatie) tot 1960 (onafhankelijkheid).
De expo reisde van 2020 tot 2022 door Limburg en hield in onze regio halt in Maasmechelen en Beringen. Nu is het mogelijk voor scholen om de expo gratis, inclusief educatieve pakketten uit te lenen. Ook gaven we de opdracht aan audiomaker Eva Droogmans om een podcast te maken met getuigenissen uit onze regio. Eva probeert het turbulente verleden te reconstrueren aan de hand van de herinneringen van Limburgse kolonisten en uitgeweken Congolezen. Ze leggen elk vanuit hun eigen ervaringen een stukje van de puzzel. De podcast is hier te beluisteren. Meer info: https://www.bacongolimburg.be/gratis-expo-in-jouw-school