Dagboek van een Gek – Arif Hakan

Acteur Arif Hakan brengt met het stuk ‘Dagboek van een Gek’ het kortverhaal van de Russische schrijver Nikolay Gogol terug tot leven, in een vertaling van het in 1835 geschreven dagboek naar de huidige problematieken binnen de psychiatrische zorgverlening.

Het toneelstuk is een productie van ASE vzw en werd geregisseerd door Vedat Gültekin. Het project ontving ondersteuning van ECRU tijdens de projectronde van 1 oktober 2023. Naast voorstellingen in Genk en Houthalen-Helchteren volgen er in december 2023 nog in CC Muze (Heusden-Zolder).

Ooit afgevraagd hoe iemand gek wordt?

Het éénpersoons toneel van Nikolay Gogol genaamd “Dagboek van een Gek”, geschreven in 1830, vertelt over een persoon die stap voor stap gek wordt, op een volledig realistische manier.

Het stuk speelt zich af in Rusland in de jaren 1830 en vertelt het leven van een  ambtenaar met schizofrenie. Niet in staat om te gaan met de gebeurtenissen die hij heeft meegemaakt, begint Poprichev langzaam gek te worden. Hij gelooft dat honden praten, brieven uitwisselen en spionagebendes vormen.

Als hij ondertussen hoort dat de mooie dochter van de algemeen directeur, op wie hij erg verliefd is, ook met een generaal gaat trouwen, verliest hij volledig zijn verstand en raakt in een psychose. Hij begint te geloven dat hij de koning van Spanje is.

Het verhaal is zo realistisch dat honderd jaar na Gogol voor het eerst wetenschappers die onderzoek deden naar psychiatrische ziekten ernstig verrast zijn als ze zien dat het verhaal helemaal klopt met de realiteit.

Alvorens de voorstelling voor te bereiden, laat Arif Hakan, die al bijna een jaar observeerde in een psychiatrisch ziekenhuis en praatte met schizofrene patiënten en hun familieleden, je een man zien die stap voor stap gek wordt op het podium met zijn natuurlijke acteerwerk.

Arif Hakan laat je kijken naar een toneelstuk dat je aan het lachen, rouwen en het leven weer in vraag zal stellen, met een natuurlijk acteerwerk, zonder overdrijving en karikatuur…

Meer info en tickets: www.dagboekvaneengek.com

Media