Tentoonstelling: “500 Jaar Stiemerbeek Molens: Een Terugblik op Erfgoed”

Tijdens de recente ontmoetingsdag vierden Natuurpunt Genk/BC de Maten- de Slagmolen het rijke erfgoed van de watermolens op de Stiemerbeek, dat teruggaat tot 1523. De dag bood een boeiende inkijk in waar deze historische molens ooit stonden en de verhalen die ze vertellen.

**Erfgoed en Bewustwording**

Hun doel was om de Genkenaar en anderen bewust te maken van het waardevolle culturele erfgoed in Genk. Om deze geschiedenis te behouden en te delen, werkten ze aan een wandelroute met informatieve borden op de locaties van voormalige molens.

**Ontdekking en Genot**

Tijdens de ontmoetingsdag konden bezoekers rondleidingen volgen in de Slagmolen en de geschiedenis ontdekken. Ze brachten de geschiedenis van de watermolens samen in een handige brochure en wandelfolder.

**Culinair Genot en Vermaak**

Het evenement omvatte houtgestookte ovenmolenpizza’s en entertainment voor kinderen, waaronder slangenbroodjes. Ook de buitenbar stond open en verwelkomde het publiek voor een drankje.

Dit bezoekerscentrum, dat nauw samenwerkt met Natuurpunt Beheer vzw en Natuurpunt Genk, is gevestigd in het prachtige gebied van de Maten en de Stiemerbeekvallei. Met een team van meer dan 40 enthousiaste vrijwilligers vervullen zij diverse rollen, waaronder kluswerk, barbediening, jeugdactiviteiten, gidsen, fotografie en onderhoud. Bezoekers worden hartelijk ontvangen in de buitenbar, gelegen in de tuin van de historische Slagmolen, op woensdag, zaterdag en zondagnamiddagen. Het centrum biedt een scala aan activiteiten, waaronder gidsenwandelingen en jeugdprogramma’s, en verhuurt de buitenbar aan derden. In 2024 staat een grootschalige renovatie van de Slagmolen op de planning, waardoor deze in de toekomst zal fungeren als een volwaardig bezoekerscentrum met een gezellige cafetaria. Meer info over het bezoekerscentrum: hier.

Media